top of page

Lichamen voor Dummies


Een lichaam. We worden ermee geboren. En op de een of andere manier, zonder dat iemand ons dat leert, weten we wat we ermee moeten doen. We weten hoe we moeten lopen, praten, slapen, eten, ademen en denken. Vaak zijn we ons niet eens bewust van die processen in ons. Ze gebeuren gewoon. Automatisch. Gemakkelijk. Zonder enige moeite.


Dit is niet waar.


Als iemand ons maar had geleerd hoe we ons lichaam moeten gebruiken, zouden we het veel efficiënter bedienen. Als we in onze kindertijd een handleiding hadden gekregen, of een spoedcursus Bodies for Dummies, hadden we geweten wat we moesten doen om maximale prestaties te bereiken met minimale schade. En we zouden deze gewoonten automatisch hebben opgenomen in de manier waarop we ons leven leiden.


Neem bijvoorbeeld de ademhaling. Velen van ons zullen het als een van de gemakkelijkste dingen beschouwen om te doen. In en uit, in en uit. Je hoeft er niet eens over na te denken. Toch ademen net zovelen van ons suboptimaal, met een enorme potentiële impact op onze gezondheid en welzijn. Zelfs buikademhaling, waar velen van ons bekend mee zijn, wordt vaak verkeerd uitgevoerd.


Ademhalen is niet de enige gewoonte die we kunnen verbeteren. We kauwen te haastig. We nemen slechte slaapgewoonten aan. We weten niet hoe we ons denken moeten uitschakelen en we worden voortdurend van de ene richting naar de andere geveegd door onze emoties.


Het resultaat? Stress. Stress kan zich op verschillende manieren manifesteren. Wanneer we een virus tegenkomen, zal dit een fysieke stress voor het lichaam zijn. Dat geldt ook voor het eten van ongezond voedsel, of het hebben van een gebrek aan slaap. Een enorme werkdruk, of een deadline op het werk, zijn voorbeelden van emotionele stress. De paden in het lichaam voor beide soorten stress zijn identiek. Stress leidt tot ontstekingen, die op hun beurt de voorloper zijn van de meeste ziekten. Vóór kanker is er sprake van een ontsteking. Ook bij atherosclerose speelt ontsteking van de wanden van de bloedvaten een belangrijke rol bij de vorming van plaques. Verkouden geworden? De daaruit voortvloeiende ontsteking veroorzaakt uw symptomen. Als de ontsteking acuut is, als deze vanzelf oplost, zoals het geval is in de kou, is er geen probleem. Als de ontsteking echter aanhoudt, zal ziekte volgen.

Door simpelweg te leren hoe we ons lichaam correct kunnen gebruiken en goed voor ons lichaam te zorgen, hebben we de tools om onze gezondheid aanzienlijk te verbeteren. Dit begint niet met gezonde voeding en voldoende beweging, hoewel die ook belangrijk zijn. Het gaat niet eens om wat we doen.


Het gaat erom hoe we het doen. Hoe we ademen. Hoe wij (niet) denken. Hoe we reageren op onze emoties. Het begint bij de basis.


Laten we weer goed leren ademen. Doe je mee?


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page